1€ = 4.9751 lei
0℃
TOP ATRACȚII → Top 5 biserici din Carei

Ai fi tentat să faci o călătorie în timp și spațiu? Atunci fă un tur al celor mai reprezentative 5 lăcașe de cult din Carei. Te vei bucura atât de arhitectura deosebită, care îmbină stilurile baroc, bizantin și romantic, cât și de poveștile pline de mister ale trecutului lor fascinant.

 

1. BISERICA ROMANO-CATOLICĂ ,,SFÂNTUL IOSIF DE CALASANTIUS’’

 

Lasă-te surprins de stilul vienez!

De cum pășești în interior, detaliile și atmosfera sobră îți vor da impresia că ești într-o catedrală vieneză. Biserica a fost ridicată, în 1769, de către contele Antal Károlyi, care a suportat și costurile finanțării.

Lucrările de construcție au fost realizate sub îndrumarea constructorului careian Ferenc Sieber, după planurile arhitectului vienez Franz Rosenstingl. Biserica a fost sfințită de către episcopul Károly Eszterházy cu hramul Sfântul Iosif de Calasanz la 22 august 1779.Așa că, dacă ajungi în Carei, este un obiectiv de neratat.

 

Biserica poate fi vizitată:
Luni – Duminică de la 09:00 – 18:00


Telefon și informații: 0771 141 986
E-mail: plebania@kalazanci.ro

 

2. BISERICA GRECO-CATOLICĂ MAGHIARĂ

 

Cea mai veche biserică din Carei

 

Cea mai veche biserică din oraș, totodată una dintre cele mai vechi biserici greco-catolice din zonă, construită din cărămidă, iese în evidență prin dimensiunea și forma specifică.

Lucrările au fost începute, în anul 1736, de administratorul plenipotențiar al familiei Károlyi, Demetriu Raț. Biserica a fost finalizată în 1739 și atrage atenția prin forma arhitecturală deosebită.

 

Biserica poate fi vizitată pe bază de programare telefonică prealabilă pentru grupuri de minim 8 persoane:

Luni – Duminică de la 09:00 – 17:00

 

Telefon și informații: 0740 395 594 ( Pr. Vadas Krisztian)

Adresa: Str. Doina, Nr. 13 

 

3. CATEDRALA ORTODOXĂ ROMÂNĂ ,,SFÂNTUL DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR’’

 

Liniște sufletească chiar în centrul orașului

 

În aglomerația cotidiană, suntem din ce în ce mai copleșiți de gânduri și sarcini de îndeplinit, motiv pentru care este, mereu, binevenită o mică evadare în universul spiritual oferit de catedrala amplasată în inima orașului. Catedrala a fost construită în stilul bizantin între anii 1990-2007.

În perioada 2007-2012, biserica a fost împodobită cu o pictură pe măsura măreției ei, în stil neobizantin în tehnica frescă, de pictorul Emil Stoica.

Biserica poate fi vizitată conform programului:

Luni – Duminică de la 09:00 – 16:00

 

Telefon și informații: 0745 856 581 ( Pr. Pop Valer)

Adresa: Bd. 25 Octombrie 

 

4. BISERICA LUTERANĂ

 

Puterea comunității unite și visul comun îndeplinit

 

După numeroase încercări, micuţa comunitate luterană din Carei, a reușit să ridice un edificiu de cult între 1815 şi 1823, cu sprijinul familiei Károlyi. Biserica proaspăt construită a fost dotată cu clopot şi orgă abia în anii 1850.

Lăcașul de cult a avut inițial două clopote, care, în timpul Primului Război Mondial, au fost confiscate și folosite pentru muniție de război, în locul lor fiind turnate alte două clopote în orașul Bochum din Germania.

În interiorul acesteia, poți admira sfeşnicele şi candelabrele care se regăseau odinioară în sala de bal a hanului „Cerbul de Aur”, în perioada în care marele poet romantic Petőfi îşi cunoştea viitoarea soţie la bal.

 

Biserica poate fi vizitată pe bază de programare telefonică prealabilă pentru grupuri de minim 8 persoane:

Joi de la 14:00 – 16:00;

Sâmbătă de la 14:00 – 16:00;

Duminică de la 09:00 – 10:00

 

Telefon și informații: 0746 002 946 ( Kui Erika)

Adresa: Str. Tireamului, Nr. 11/13  

 

5. SINAGOGA DIN CAREI

 

Istoria zbuciumată a unui monument impunător

 

Deşi reducerea drastică a numărului de reprezentanţi ai cultului mozaic a făcut-o nefuncţională, Sinagoga din Carei reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase monumente arhitecturale ale zonei. Construcția lăcașului de cult a fost începută în 1866, suferind modificări în 1890.

Faţada este predominată de patru stâlpi în formă de turn, deasupra părţii centrale a acesteia fiind aşezată tabla lui Moise. În faţa clădirii, se găseşte un obelisc din marmură ridicat în memoria victimelor Holocaustului. Pe partea din spate a sinagogii, a fost realizată o absidă, care adăposteşte nişa de păstrare a Torei, având în partea superioară o rozasă. Faţada este încheiată cu un timpan.

Biserica poate fi vizitată doar pe bază de programare telefonică prealabilă pentru grupuri de minim 5 persoane

Program:
Marți - Vineri, între orele 09:00-15:00

Telefon și informații:
0771392800

ADRESA: Strada Progresului, Nr.6

Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul pentru a fi la curent cu toate noutatile si update-urile platformei.