Obiective → Monumentul Ostașului Român

obiective_monument“Monumentul Ostașului Român”

Cu prilejul împlinirii a două decenii de la luptele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din zona Careiului, în anul 1964 a fost dezvelit în centrul orașului, Monumentul Ostașului Român, operă a renumitului sculptor băimărean, Gheza Vida.

Însuși artistul își caracterizează opera astfel: „Lucrarea are mai multe elemente simbolice, începând cu acel cap de țăran care există la capătul complexului, simbolizând răscoalele țărănești care au fost pe aceste meleaguri. Urmează poarta jertfelor care s-au dat pentru eliberarea patriei. Èšăranca, ce împlântă o floare, simbolizează viața nouă care începe. Urmează soldatul eliberator care, sub forma în care e reprezentat, ilustrează un ostaș demn de menirea lui, participant activ la eliberarea Patriei. Ca punct culminant al acestui monument, am înălțat obeliscul sau flacăra veșnică, un obelisc ce seamănă cu turlele bisericilor din Maramureș". Pe monument este inscripționat următorul text: Glorie ostașilor armatei române căzuți în lupta pentru eliberarea Patriei.
Monumentul Ostașului Român din municipiului Carei a fost ridicat în memoria ostașilor căzuți în luptele pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.