1€ = 4.9749 lei
0℃
TOP ATRACȚII → Castelul Károlyi

Castelul Károlyi – unul dintre cele mai frumoase castele ale României

 

Bine ai venit la Castelul Károlyi! Îndrăznește să pășești și în interior. Da, știm, că, poate, te-a fascinat felul cum arată și nu te mai saturi să faci fotografii, dar ai curiozitatea să-i treci pragul și să afli mai multe despre istoria fascinantă a acestui loc. Vei rămâne surprins de ce minunății se ascund între zidurile-i vechi, reabilitate cu grijă și cu bun gust.

 

CE POȚI SĂ VEZI LA CASTELUL KÁROLYI?

 

,,CASTELUL DE ALTĂDATĂ”

 

Te-ai întrebat vreodată cum arăta castelul în secolul al XIX-lea? 

 

Expoziția de la primul etaj al castelului Károlyi ne prezintă, cu ajutorul reconstituirilor de interioare istorice în zece săli diferite, atmosfera istorică a unui castel din epoca modernă. La baza concepției expoziționale a stat ideea de a reda cât mai fidel aspectul interior al unei rezidențe aristocratice funcționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

 

În cadrul expoziției, a fost utilizat mobilier original în diverse stiluri artistice (în special, baroc, biedermeier, neo-renaștere), specifice ambientului eclectic de la finalul epocii moderne.

Lipsa informațiilor iconografice privind aspectul interior al castelului a fost suplinită cu ajutorul izvoarelor scrise - inventarul castelului - iar tematica fiecărei săli de expoziție a fost decisă pe baza analogiilor istorice disponibile și a structurii arhitectonice a fiecărei încăperi. Astfel, au fost realizate o bibliotecă, două antreuri, o cameră de relaxare pentru bărbați, salonul de bal indispensabil castelelor de epocă, sufrageria, budoirul doamnelor, dormitorul, camera de toaletă și sala de muzică.

 

EXPO AFRICA

 

Ești pasionat de safari? Castelul Karolyi îți oferă posibilitatea unică să explorezi acest habitat exotic.

La etajul castelului, poți vizita o expoziție inedită de trofee din Africa de Sud care au aparținut colecționarului Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor. Urmărind un concept de pedagogie muzeală, s-au realizat două secțiuni pentru a prezenta materialul colecției, grupând obiectele colecției tematic, în patru săli expoziționale: vânătoarea în Europa, vânătoarea în Africa, fiind expuse exemplare naturalizate în întregime, trofee împăiate și diferite obiecte legate de vânătoare.

Cele mai atractive obiecte ale expoziției cuprind exemplare naturalizate în întregime și trofee ale vânatului mare din Africa: bivol, struț, girafă, rinocer, elefant, leu, craniu de rinocer, etc.

 

UNIC ÎN ROMÂNIA! EXPOZIȚIE A FIGURILOR DE CEARĂ, CU PERSONALITĂȚI ALE ORAȘULUI

 

Pentru a ilustra cât mai bine momentele importante, dar și cele spectaculoase, la Castelul Károlyi a fost realizată o expoziție a figurilor de ceară. Acestea spun povestea semnării Păcii de la Satu Mare, din anul 1711, vizita Regelui Ferdinand, care, pe 25 mai 1919, a vizitat orașul Carei împreună cu Regina Maria, scene cu ultima vrăjitoare arsă pe rug, dar și cu Otilia Marchiș, Ady Endre, Kafka Margit.

Cele 26 de figuri de ceară au fost realizate de Megyieri Janos, un expert recunoscut pentru reconstituirile istorice, care a cercetat în amănunt epocile din care fac parte personajele istorice, tocmai pentru ca totul să fie cât mai autentic: de la pantofi și până la coafuri, haine și chiar elemente de detaliu, precum nasturi, accesorii sau însemnele de pe uniforme totul este redat cât mai real.

 

“CAREIUL DE ODINIOARĂ”

 

Tot la castel, poți vizita expoziția permanentă de istorie locală, aflată la parter, care cuprinde patru săli organizate tematic, abordând trecutul Careiului din perspectiva vestigiilor arheologice descoperite în zona orașului, a istoriei localității, a meșteșugurilor tradiționale, a artei și istoriei ecleziastice careiene. Exponatele surprind aspectele regionale cele mai importante și sugerează caracteristicile proprii zonei, integrate într-un cadru mai amplu de dezvoltare și influențe istorice.

 

 

CAPELA CASTELULUI KÁROLYI

 

Capela, spațiul sacru care aduce un plus de mister castelului

La începutul secolului al XVII-lea, Mihály Károlyi și soția lui, Borbála Lapispataki Seghnyey, au revenit la catolicism, moment în care s-a construit o capelă în incinta castelului. La vizita lui Ferenc Rákóczi al II-lea, în 1708, slujba de primire s-a oficiat în capelă. Slujba de cununie religioasă dintre Ferenc Károlyi și Krisztina Csáky a avut loc în aceeași capelă.

László Henyei menționează în 1794: „Capela de curte dotată, încăpătoare este așezată la parterul clădirii, în partea de sud-est. A fost construită de baronul Mihály Károlyi și pereții acesteia ajung până la tavan. La etaj, pe peretele oratoriului se află o pictură simbolică din secolul al XVII-lea. Această relicvă de familie reprezintă pe baronul László Károlyi împreună cu întreaga familie (soția și 20 de copii) în momentul primirii binecuvântării în aceeași capelă...”

SALA LUKÁCSOVITS MAGDA/ ȘTEFAN RUHA ISTVÁN

 

Vino la Castelul Károlyi ca să descoperi două dintre personalitățile de marcă ale culturii careiene!

Sala ,,Lukácsovits Magda’’ se află la etajul castelului și cuprinde o serie de creații de pictură și grafică ale artistei, respectiv un autoportret al acesteia.

 

Sala ,,Ştefan Ruha’’ aduce în prim plan fotografii care surprind momente din viața artistului, distincții, premii, afișe ale unor concerte celebre, viori din colecția personală, precum și o machetă a statuii acestuia.

Sala „Rudolf Fátyol” se găsește la etajul castelului și este amenajată în memoria marelui violonist careian, discipol al lui Ștefan Ruha István. Rudolf Fátyol a fost cel mai longeviv manager al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, un instrumentist de excepție și a obținut titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei și a fost decorat cu „Meritul Cultural în Grad de Cavaler”.

 

BINE DE ȘTIUT:

Castelul din Carei se poate vizita de marți până duminică, între orele 09:00- 17:00 (ultimul vizitator poate intra la 16:30), iar intrarea costă 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru tinerii peste 18 ani și pentru pensionari. 

 

CONTACT:

Muzeul Municipal Carei

Adresa: Bld. 25 Octombrie, Nr. 1 (Castel)

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Tel: 0261 864 981

E-mail: muzeucarei@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100057264558254

Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul pentru a fi la curent cu toate noutatile si update-urile platformei.