TOP ATRACȚII → Castelul Károlyi

orar_457pxImagini_articole_obiective

“Castelul de altădată”

Expoziția de la primul etaj al castelului Károlyi încearcă să redea, cu ajutorul reconstituirilor de interioare istorice în zece săli diferite, atmosfera istorică a unui castel din epoca modernă. La baza concepției expoziționale a stat ideea de a reda cât mai fidel aspectul interior al unei rezidențe aristocratice funcționale de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În cadrul expoziției a fost utilizat mobilier original în diverse stiluri artistice (în special baroc, biedermeier, neo-renaștere), specifice ambientului eclectic de la finalul epocii moderne. Deficiența informațiilor iconografice privind aspectul interior al castelului a fost suplinită cu ajutorul izvoarelor scrise - inventarul castelului, iar tematica fiecărei săli de expoziție a fost decisă pe baza analogiilor istorice disponibile și a structurii arhitectonice a fiecărei încăperi. Astfel, au fost realizate o bibliotecă, două antreuri, o cameră de relaxare pentru bărbați, salonul de bal indispensabil castelelor de epocă, sufrageria, budoirul doamnelor, dormitorul, camera de toaletă și sala de muzică.

“Careiul de odinioară”

Expoziție de istorie locală Expoziția pemanentă de la parterul castelului Károlyi cuprinde patru săli organizate tematic, abordând trecutul Careiului din perspectiva vestigiilor arheologice descoperite în zona orașului, a istoriei localității, a meșteșugurilor tradiționale, a artei și istoriei ecleziastice careiene. Alegerea temelor de expunere a avut la bază crearea unui muzeu axat pe specificul local, care să joace rolul unui muzeu orășenesc. Din acest motiv, expoziția cuprinde aspectele regionale cele mai importante și sugerează caracteristicile proprii zonei, integrate într-un cadru mai amplu de dezvoltare și influențe istorice.

 

EXPO AFRICA

expoafrica_1

expoafrica_2


Expoziția de trofee din Africa și colecția de arme a Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor Colecția de arme și trofee de vânătoare a ajuns în anul 2013 în gestiunea Muzeului Municipal Carei, fiind donată de moștenitorii lui Pánczél Zoltán Tibor, potrivit dorinței acestuia. Expoziția se bazează pe colecția Pánczél Zoltán Tibor, aceasta fiind alcătuită din trofee de vânătoare, obiecte legate de vânătoare, respectiv o colecție de arme. Urmărind un concept de pedagogie muzeală, s-au realizat 3 secțiuni pentru a prezenta materialul colecției, grupând obiectele colecției în următoarele tematici: arme din diferite epoci, vânătoarea în Europa, vânătoarea în Africa. Pentru acestă expoziției sunt puse la dispoziție 4 săli, obiectele din colecție expunându-se tematic. În prima sală este expusă colecția de arme, pălării tipice pentru diferite zone ale lumii și câteva căști militare. În a doua sală, se regăsesc trofee împăiate și diferite obiecte legate de vânătoarea din Europa, cum ar fi: trofeu mistreț, trofee de cerb și căprioară, trofee de capră neagră, trofee de muflon, blană de urs, blană de vulpe etc. În cea de-a treia sală, atenția vizitatorilor este atrasă de trofee exotice: diferitele specii africane de ierbivori, reconstituie atmosfera diversității faunei savanei. În această sală sunt prezentate obiecte vechi folosite probabil de primii vânători europeni în Africa, și câteva obiecte artizanale. Regăsim trofee de: antilopa-samur, antilopa-cal, antilopa de apă, antilopa pygargus, antilopa-elan, marele kudu, impala, zebra, gnu-dungat, nyala etc. Cele mai atractive obiecte ale expoziției sunt expuse în cea de-a patra sală a expoziției. Aceasta va cuprinde exemplare naturalizate în întregime și trofee ale vânatului mare din Africa: trofeu bivol, struț, trofeu girafa, trofeu rinocer, trofeu elefant, leu, craniu rinocer, craniu leu, craniu girafă, picioare girafă etc.

 

CAPELA CASTELULUI KÁROLYI

La începutul secolului al XVII-lea, Mihály Károlyi și soția lui, Borbála Lapispataki Seghnyey au revenit la catolicism, moment în care s-a construit o capelă în incinta castelului. La vizita lui Ferenc Rákóczi al II-lea, în 1708 slujba de primire s-a oficiat în capelă. Slujba de cununie religioasă dintre Ferenc Károlyi și Krisztina Csáky a avut loc în aceeași capelă.
László Henyei menționează în 1794: „Capela de curte dotată, încăpătoare este așezată la parterul clădirii, în partea de sud-est. A fost construită de baronul Mihály Károlyi și pereții acesteia ajung până la tavan. La etaj, pe peretele oratoriului se află o pictură simbolică din secolul al 17-lea. Această relicvă de familie reprezintă pe baronul László Károlyi împreună cu întreaga familie (soția și 20 de copii) în momentul primirii binecuvântării în aceeași capelă...”

capela_karolyi_1

capela_karolyi_2

capela_karolyi_3