1€ = 4.9751 lei
0℃
CE AI DE FĂCUT → Preparate locale

EȘTI PREGĂTIT SĂ DESCOPERI TRADIȚII CULINARE DIN ȚARA MOȚILOR LA NOI ÎN ZONĂ?


PLĂCINTE PE LESPEDE

Plăcintele făcute pe lespede din piatră sunt un preparat adus de moții refugiați în zonă. Pe vremuri, aceste plăcinte se serveau la nunți, de aceea reprezintă și azi o delicatesă.

Se prepară din aluat făcut din ou, smântână, lapte, zahăr și cu brânză dulce de casă cu mărar. Aluatul se umple cu brânză (făcută din lapte nesmântânit, ca să aibă consistența untului). Plăcinta trebuie să fie întinsă foarte subțire, deoarece se coace pe lespede (lespedea este o tigaie din piatră). Când plăcinta este coaptă pe ambele părți, aceasta trebuie neapărat unsă (cu unt/smântână) pentru a fi mai fragedă.

Puteți să degustați aceste plăcinte în satele de moți din apropierea orașului (Ianculești/ Marna Nouă/ Scărișoara Nouă).

_______________________________________


UN PREPARAT SIMPLU, DELICIOS CU O ISTORIE DE PESTE TREI SECOLE PE ACESTE MELEAGURI

 

ȘTRUDLI

Strudliul este un produs adus pe meleagurile sătmărene de svabi acum mai bine de 300 de ani, foarte iubit în prezent, cu o istorie extrem de simplă și modestă. Este foarte popular la sărbătorile comunității, fiind apreciat de oameni de toate vârstele.

Ștrudli reprezintă un preparat realizat de nevoie. Oamenii, după ce au ajuns acasă de la munca câmpului au pregătit mancarea în grabă. Se face dintr-un aluat nedospit, se întinde, se umple cu marmeladă, cu cartofi sau cu brânză după care se pune în ulei la prăjit.

 Puteți să degustați acest produs aici.

 _______________________________________

DACĂ AJUNGI ÎN CAREI E MUSAI SĂ ÎNCERCI O REȚETĂ SPECIFICĂ ZONEI

 

GULAȘ - PREPARATUL CARE TE SURPRINDE PRIN BOGAȚIA GUSTULUI

Gulaș (din maghiară gulyás) este o supă sau tocană de carne în specfial de vită sau de vițel, porc, miel sau oaie, sau combinate și legume condimentate cu boia și chimen uscat, printre altele. Gulașul este originar din Ungaria, fiind un simbol al acestei țări.

În limba română substantivul gulaș (în Transilvania și Maramureș este cunoscut și sub forma guiaș) este un împrumut din maghiară gulyás, „păstor”, iar prin extidere, inițial, gulyásleves, „supa păstorului” („gulaș”).

Se găsește în meniurile majorității localurilor din Carei, cu toate că este un fel de mâncare clasic servit la han.

_______________________________________

Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul pentru a fi la curent cu toate noutatile si update-urile platformei.