1€ = 4.9763 lei
0℃
TOP ATRACÈšII → Castelul Károlyi

Castelul Károlyi – unul dintre cele mai frumoase castele ale României

 

Bine ai venit la Castelul Károlyi! ÎndrăzneÈ™te să pășeÈ™ti È™i în interior. Da, È™tim, că, poate, te-a fascinat felul cum arată È™i nu te mai saturi să faci fotografii, dar ai curiozitatea să-i treci pragul È™i să afli mai multe despre istoria fascinantă a acestui loc. Vei rămâne surprins de ce minunății se ascund între zidurile-i vechi, reabilitate cu grijă È™i cu bun gust.

 

CE POÈšI SÄ‚ VEZI LA CASTELUL KÁROLYI?

 

,,CASTELUL DE ALTÄ‚DATÄ‚”

 

Te-ai întrebat vreodată cum arăta castelul în secolul al XIX-lea? 

 

ExpoziÈ›ia de la primul etaj al castelului Károlyi ne prezintă, cu ajutorul reconstituirilor de interioare istorice în zece săli diferite, atmosfera istorică a unui castel din epoca modernă. La baza concepÈ›iei expoziÈ›ionale a stat ideea de a reda cât mai fidel aspectul interior al unei rezidenÈ›e aristocratice funcÈ›ionale de la sfârÈ™itul secolului al XIX-lea.

 

În cadrul expoziÈ›iei, a fost utilizat mobilier original în diverse stiluri artistice (în special, baroc, biedermeier, neo-renaÈ™tere), specifice ambientului eclectic de la finalul epocii moderne.

Lipsa informaÈ›iilor iconografice privind aspectul interior al castelului a fost suplinită cu ajutorul izvoarelor scrise - inventarul castelului - iar tematica fiecărei săli de expoziÈ›ie a fost decisă pe baza analogiilor istorice disponibile È™i a structurii arhitectonice a fiecărei încăperi. Astfel, au fost realizate o bibliotecă, două antreuri, o cameră de relaxare pentru bărbaÈ›i, salonul de bal indispensabil castelelor de epocă, sufrageria, budoirul doamnelor, dormitorul, camera de toaletă È™i sala de muzică.

 

EXPO AFRICA

 

EÈ™ti pasionat de safari? Castelul Karolyi îÈ›i oferă posibilitatea unică să explorezi acest habitat exotic.

La etajul castelului, poÈ›i vizita o expoziÈ›ie inedită de trofee din Africa de Sud care au aparÈ›inut colecÈ›ionarului Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor. Urmărind un concept de pedagogie muzeală, s-au realizat două secÈ›iuni pentru a prezenta materialul colecÈ›iei, grupând obiectele colecÈ›iei tematic, în patru săli expoziÈ›ionale: vânătoarea în Europa, vânătoarea în Africa, fiind expuse exemplare naturalizate în întregime, trofee împăiate È™i diferite obiecte legate de vânătoare.

Cele mai atractive obiecte ale expoziÈ›iei cuprind exemplare naturalizate în întregime È™i trofee ale vânatului mare din Africa: bivol, struÈ›, girafă, rinocer, elefant, leu, craniu de rinocer, etc.

 

UNIC ÎN ROMÂNIA! EXPOZIÈšIE A FIGURILOR DE CEARÄ‚, CU PERSONALITÄ‚ÈšI ALE ORAȘULUI

 

Pentru a ilustra cât mai bine momentele importante, dar È™i cele spectaculoase, la Castelul Károlyi a fost realizată o expoziÈ›ie a figurilor de ceară. Acestea spun povestea semnării Păcii de la Satu Mare, din anul 1711, vizita Regelui Ferdinand, care, pe 25 mai 1919, a vizitat oraÈ™ul Carei împreună cu Regina Maria, scene cu ultima vrăjitoare arsă pe rug, dar È™i cu Otilia MarchiÈ™, Ady Endre, Kafka Margit.

Cele 26 de figuri de ceară au fost realizate de Megyieri Janos, un expert recunoscut pentru reconstituirile istorice, care a cercetat în amănunt epocile din care fac parte personajele istorice, tocmai pentru ca totul să fie cât mai autentic: de la pantofi È™i până la coafuri, haine È™i chiar elemente de detaliu, precum nasturi, accesorii sau însemnele de pe uniforme totul este redat cât mai real.

 

“CAREIUL DE ODINIOARÄ‚”

 

Tot la castel, poÈ›i vizita expoziÈ›ia permanentă de istorie locală, aflată la parter, care cuprinde patru săli organizate tematic, abordând trecutul Careiului din perspectiva vestigiilor arheologice descoperite în zona oraÈ™ului, a istoriei localității, a meÈ™teÈ™ugurilor tradiÈ›ionale, a artei È™i istoriei ecleziastice careiene. Exponatele surprind aspectele regionale cele mai importante È™i sugerează caracteristicile proprii zonei, integrate într-un cadru mai amplu de dezvoltare È™i influenÈ›e istorice.

 

 

CAPELA CASTELULUI KÁROLYI

 

Capela, spațiul sacru care aduce un plus de mister castelului

La începutul secolului al XVII-lea, Mihály Károlyi È™i soÈ›ia lui, Borbála Lapispataki Seghnyey, au revenit la catolicism, moment în care s-a construit o capelă în incinta castelului. La vizita lui Ferenc Rákóczi al II-lea, în 1708, slujba de primire s-a oficiat în capelă. Slujba de cununie religioasă dintre Ferenc Károlyi È™i Krisztina Csáky a avut loc în aceeaÈ™i capelă.

László Henyei menÈ›ionează în 1794: „Capela de curte dotată, încăpătoare este aÈ™ezată la parterul clădirii, în partea de sud-est. A fost construită de baronul Mihály Károlyi È™i pereÈ›ii acesteia ajung până la tavan. La etaj, pe peretele oratoriului se află o pictură simbolică din secolul al XVII-lea. Această relicvă de familie reprezintă pe baronul László Károlyi împreună cu întreaga familie (soÈ›ia È™i 20 de copii) în momentul primirii binecuvântării în aceeaÈ™i capelă...”

SALA LUKÁCSOVITS MAGDA/ ȘTEFAN RUHA ISTVÁN

 

Vino la Castelul Károlyi ca să descoperi două dintre personalitățile de marcă ale culturii careiene!

Sala ,,Lukácsovits Magda’’ se află la etajul castelului È™i cuprinde o serie de creaÈ›ii de pictură È™i grafică ale artistei, respectiv un autoportret al acesteia.

 

Sala ,,Åžtefan Ruha’’ aduce în prim plan fotografii care surprind momente din viaÈ›a artistului, distincÈ›ii, premii, afiÈ™e ale unor concerte celebre, viori din colecÈ›ia personală, precum È™i o machetă a statuii acestuia.

Sala „Rudolf Fátyol” se găseÈ™te la etajul castelului È™i este amenajată în memoria marelui violonist careian, discipol al lui Ștefan Ruha István. Rudolf Fátyol a fost cel mai longeviv manager al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, un instrumentist de excepÈ›ie È™i a obÈ›inut titlul de cetățean de onoare al Municipiului Carei È™i a fost decorat cu „Meritul Cultural în Grad de Cavaler”.

 

BINE DE ȘTIUT:

Castelul din Carei se poate vizita de marÈ›i până duminică, între orele 09:00- 17:00 (ultimul vizitator poate intra la 16:30), iar intrarea costă 20 de lei pentru adulÈ›i È™i 10 lei pentru tinerii peste 18 ani È™i pentru pensionari. 

 

CONTACT:

Muzeul Municipal Carei

Adresa: Bld. 25 Octombrie, Nr. 1 (Castel)

 

INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:

Tel: 0261 864 981

E-mail: muzeucarei@gmail.com

https://www.facebook.com/Muzeul-Municipal-CareiNagykrolyi/ 

Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul pentru a fi la curent cu toate noutatile si update-urile platformei.