INVITAÈšIE LA UN TUR ECUMENIC ÎN CAREI
Multiculturalismul tradiÈ›ional È™i varietatea confesională a Careiului sunt reliefate prin numărul lăcaÈ™elor de cult. De-a lungul secolelor, oraÈ™ul a integrat È™i a dat dovadă de toleranță comunităților de diverse origini, etnii È™i confesiuni, care prin diversitate au îmbogățit nu numai viaÈ›a confesională, dar È™i cea culturală a oraÈ™ului. O parte din aceste comunități s-a pierdut în negura timpului, o alta s-a asimilat, însă bisericile sunt dovada tuturor confesiunilor care au existat în oraÈ™.
Vino să descoperim împreună fascinanta poveste a lăcaÈ™urilor de cult din oraÈ™.
1. BISERICA ROMANO-CATOLICÄ‚ SFÂNTUL IOSIF DE CALASANZ
Bijuteria arhitecturală care te atrage prin aerul specific vienez
Bazele bisericii au fost puse în 1769 de către contele Antal Károlyi, care a suportat È™i costurile finanțării. Lucrările de construcÈ›ie au fost realizate sub îndrumarea constructorului careian Ferenc Sieber, după planurile arhitectului vienez Franz Rosenstingl.
Biserica a fost sfinÈ›ită de către episcopul Károly Eszterházy cu hramul Sfântul Iosif de Calasanz la 22 august 1779.
Monumentul grandios te atrage prin detaliile atent finisate
Lucrările de restaurare după cutremurul de mai înainte au fost conduse de arhitectul Miklós Ybl între 1857-1860. Ultima renovare exterioară a avut loc în 1964, iar pictura interioară a fost renovată în 1987.
În mai 2013 au început lucrările de restaurare a turnului. Te pot surprinde dimensiunile monumentale acestei biserici: lungimea 46,5 m, lățimea 18,5 m, înălÈ›imea maximă interioară 20,5 m È™i înălÈ›imea maximă exterioară 25 m.
Biserica este așezată pe șase bolte. Naosul, care are o formă conică, este așezat pe două bolte centrale mai mari. Altarul este așezat sub una dintre boltele mai mici, iar sub cealaltă se găsește corul. Biserica conține două sacristii, deasupra cărora se află oratoriile.
Turnul găzduieÈ™te patru clopote, iar ceasul din turn a fost realizat cu sprijinul văduvei contelui József Károlyi în 1803. În mai 2013 au început lucrările de restaurare a turnului È™i bisericii, care au fost finalizate în 2016.
BISERICA ÎN TOTALITATE POATE FI VIZITATÄ‚ PE BAZÄ‚ DE PROGRAMARE TELEFONICÄ‚ PREALABILÄ‚
PROGRAM:
Luni – Duminică de la 10:00 – 18:00
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0771 141 986
E-MAIL: plebania@kalazanci.ro
ADRESA: Str. 1 Decembrie 1918, nr. 54
Ne continuăm drumul să descoperim grandioasa catedrală ortodoxă din centrul orașului..
2. CATEDRALA ORTODOXÄ‚ ROMÂNÄ‚ SFÂNTUL DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR
Bijuteria bizantină din centrul oraÈ™ului care te îmbie la liniÈ™te
Catedrala a fost construită între anii 1990-2007, piatra de temelie fiind pusă în data de 22 iulie 1990. Biserica se încadrează, ca È™i arhitectură, în stilul bizantin, în plan aparent de cruce bizantină cu laturile egale È™i având deasupra naosului o cupolă centrală supraînălÈ›ată prin tambur ce ajunge cu crucea din vârf la înălÈ›imea de 41,5 m È™i coboară pe patru stâlpi de susÈ›inere legaÈ›i între ei, iar tot ansamblul este legat de corpul principal prin sistemul pandantivilor.
Detaliile spectaculoase din interior completează grandoarea monumentului
ÎmpărÈ›irea în interior este în sens transversal în cele trei părÈ›i principale: altar, naos È™i pronaos. În interior ornamentaÈ›ia este realizată prin mai multe linii de decor sculptural realizat ca un brâu ce înconjoară biserica cu motive româneÈ™ti aurite: patru funii tricolore ce sugerează capătul crucii bisericii, pe stâlpii principali o funie ce se împleteÈ™te în stil treimic marcată de cruci, iar capitelurile coloanelor sunt decorate sculptural în forma frunzei de stejar.
Între anii 2007-2012, biserica a fost împodobită cu o pictură pe măsura măreÈ›iei ei, în stil neobizantin în tehnica frescă, de pictorul Emil Stoica. Pe faÈ›adă există douăzeci È™i trei de icoane pictate în frescă reprezentând proroci, apostoli, mucenici È™i cuvioÈ™i, iar în mijloc scena Deisis.
BISERICA POATE FI VIZITATÄ‚
PROGRAM:
Luni – Duminică de la 09:00 – 16:00
TELEFON ȘI INFORMAȚII
0745 856 581 ( Pr. Pop Valer)
ADRESA: Bd. 25 Octombrie
Călătoria noastră ne duce în negura timpului până la sfârÈ™itul secolului al XVII-lea..
3. CAPELA ”SFÂNTA TREIME”
MISTERIOASA CAPELÄ‚ ”SFÂNTA TREIME”, A FOST UN LOC DE PELERINAJ FOARTE VIZITAT, AVÂND CA INSPIRAÈšIE CELEBRUL LOURDES
Pe lângă construirea multor biserici È™i întemeierea de È™coli, construcÈ›ia Capelei Sfintei Treimi mai arată că religiozitatea È™i disponibilitatea familiei Károlyi pentru jertfă era ieÈ™ită din comun. Contele Károlyi Sándor a fost ghidat de trei lucruri în toate acÈ›iunile sale: dragostea sa profundă pentru pământul pe care l-a moÈ™tenit de la strămoÈ™ii săi, religiozitatea strămoÈ™ilor săi È™i familia sa. Acesta le-a insuflat È™i copiilor săi, care au călcat È™i ei pe urmele tatălui lor. El a legat toate acÈ›iunile sale cu răspândirea bunelor moravuri È™i a vieÈ›ii religioase.
UN LOC SPECIAL ALES PENTRU RIDICAREA CELEI MAI VECHI CAPELE DIN ZONÄ‚
În 1699, a hotărât să construiască o capelă în cinstea Sfintei Treimi pe locul care atunci era cunoscut sub numele de „Lyukashalmon” lângă Carei, imediat după tratatul de pace de la Karlowitz, din recunoÈ™tință că Dumnezeu a eliberat „È›ara noastră de sub imperiul păgânilor È™i ne-a redat pacea”. Cu toate acestea, el È™i-a putut realiza intenÈ›ia abia în 1703.
INCENDIUL DEVASTATOR ȘI RENAȘTEREA CAPELEI
În anul 1885, pe 6 iunie, după slujba Sfintei Treimi, când credincioÈ™ii plecaseră deja, altarul a luat foc de la una dintre lumânările aprinse È™i a ars cu toate obiectele bisericeÈ™ti, tavanul a fost distrus, stranele, fiind, È™i ele, cuprinse de flăcări.
În toamna anului 1930 în dâmb a fost construit altarul în aer liber, după modelul celebrului altar din Lourdes, cheltuielile fiind suportate de Societatea Rozariului din Carei. De PaÈ™tele anului 1930, un credincios necunoscut a construit Sfântul Mormânt în altar È™i a adus È™i statuia lui Hristos răstignit (care a dispărut). Calvariul a fost realizat în 1931.
Ultima renovare la scară largă a fost efectuată în 2006.
Capela poate fi vizitată zilnic, între orele 09.00 – 18.00
Telefon: 0748.670.668
Adresa: Strada Ghenciului
4. BISERICA REFORMATÄ‚ CENTRU
Istoria zbuciumată a comunității reformate concretizată într-un edificiu elegant
ConstrucÈ›ia a început în 1746. IniÈ›ial a avut forma unei case de rugăciune, care a fost finalizată în 1752. Forma definitivă a bisericii datează din 1800. Prima orgă a fost adusă în 1833, însă cutremurul din 15 octombrie 1834 a distrus-o în totalitate, fapt care a dus înlocuirea acesteia cu o nouă orgă în 1872. Partea superioară a anvonului a fost realizată în 1835.
Transformările bisericii și povestea fascinantă a clopotelor
În turnul bisericii se află trei clopote: cel mare (800 kg) datează din 1806, în 1839 a fost turnat din nou. Cel mijlociu are 376 kg, iar cel mic (190 kg) a fost turnat de Frigyes Hönig la Arad.
Prima renovare completă a bisericii a avut loc în 1877, a doua la mijlocul anilor 1950, când corul realizat iniÈ›ial din lemn a fost înlocuit cu unul din beton. Cu ocazia acestei renovări, biserica dobândeÈ™te stilul baroc maghiar. Între 1977-1981, au loc noi lucrări de renovare, ocazie cu care este amplasat un candelabru turnat.
Între 2004-2006 trece printr-o nouă renovare completă, cu ocazia căreia s-au introdus table din crom-nichel, pentru o hidroizolaÈ›ie eficientă. La intrarea dinspre sud a bisericii se găseÈ™te o placă comemorativă, realizată în 1929, prin care se atestă 400 de ani de la naÈ™terea lui Gáspár Károli, primul traducător al Bibliei în limba maghiară, iar în 1996 a fost amplasat bustul acestuia în curtea bisericii.
BISERICA POATE FI VIZITATÄ‚ PE BAZÄ‚ DE PROGRAMARE TELEFONICÄ‚ PREALABILÄ‚ PENTRU GRUPURI DE MINIM 8 PERSOANE
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0749 489 162 (Pr. Tukacs Jozsef)
ADRESA: Str. Rákoczy Ferenc, nr. 17
Revenim în prezent È™i privim cu admiraÈ›ie spre un lacaÈ™ de cult construit prin efortul credincioÈ™ilor..
5. BISERICA GRECO-CATOLICÄ‚ SFÂNTUL APOSTOL ANDREI
Mobilizarea exemplară a comunității a dus la întemeierea unei biserici construite cu bun gust
Biserica a fost concepută de către d-ra arhitect Mirela MoiÈ™, iar interiorul s-a realizat sub îndrumările prof. Raoul Șorban È™i a soÈ›iei acestuia d-na prof. Eva Șorban. Începând cu 2005 se oficiază Sfânta Liturghie în noua biserică, care poartă hramul Sfântul Apostol Andrei.
ConstrucÈ›ia bisericii a fost finalizată în anul 2005, la 12 ani de la demararea lucrărilor. Biserica a fost ridicată aproape în exclusivitate cu sprijinul financiar al credincioÈ™ilor din oraÈ™ È™i cu ajutorul donaÈ›iilor din străinătate, obÈ›inute datorită eforturilor PreasfinÈ›iei Sale Vasile, PreasfinÈ›iei Sale Virgil, preot-vicar general Iosif Sabău È™i a vicarului foraneu pr. Radu Filip.
Piatra de temelie È™i locul bisericii, aflate sub păstorirea părintelui paroh Gheorghe OpriÈ™, au fost sfinÈ›ite de PreasfinÈ›ia Sa Vasile Hossu, Episcop Greco-Catolic de Oradea în anul 1994. Pe acel loc s-a realizat fundaÈ›ia lăcaÈ™ului de cult de către părintele paroh Gheorghe OpriÈ™.
BISERICA POATE FI VIZITATÄ‚ PE BAZÄ‚ DE PROGRAMARE TELEFONICÄ‚ PREALABILÄ‚ PENTRU GRUPURI DE MINIM 8 PERSOANE
PROGRAM:
Luni – Duminică de la 09:00-12:00
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0723 340 904 (Pr. protopop vicar foraneu Radu Filip)
ADRESA: Str. Ignișului, Nr. 11/A
Revenim la trecut și putem admira o biserică de poveste cu un altar de vară care ne aduce aminte de celebrele biserici de lemn din zona Maramureșului. Vino cu noi..
6. BISERICA ORTODOXÄ‚ ROMÂNÄ‚ SFINÈšII ARHANGHELI MIHAI ȘI GAVRIL
Edificiul care îmbină în mod armonios stilul bizantin cu cel baroc
Biserica a fost construită în 1760, sub pastoraÈ›ia preotului Iovan Pop, fiind restaurată 116 ani mai târziu, sub pastoraÈ›ia preotului Demetrius Chereches. A fost sfinÈ›ită în 16 iunie 1965 de PreasfinÈ›ia Sa Valerian Zaharia, episcopul Oradiei.
Interiorul te surprinde cu o bogăție de culori și detalii bine alese
ConstrucÈ›ia este în formă de corabie, iar catapeteasma este sculptată în lemn de tei cu dantelărie, în stil bizantin cu mici elemente baroc. Icoanele, în special cele împărăteÈ™ti, au fost realizate în stil bizantin.
Sculptura este acoperită cu foiÈ›e de metal auriu, care a căpătat o patină foarte frumoasă. Pictura în tempera a fost realizată de pictorul Vasile PaÈ™cu în stil bizantin. În curtea bisericii se găseÈ™te un impresionant altar de lemn construit de meÈ™teri maramureÈ™eni. Din structura altarului nu lipsesc elementele specifice tradiÈ›iilor maramureÈ™ene.
BISERICA POATE FI VIZITATÄ‚
PROGRAM:
Luni – Duminică, de la 09:00 – 16:00
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0726 280 977 (Pr. Buzura Călin)
ADRESA: Str. Doina, Nr. 11
Drumul nostru ne duce până la cel mai vechi lăcaÈ™ de cult din Carei. Ce mai aÈ™tepÈ›i? Hai să-i aflăm povestea..
7. BISERICA GRECO-CATOLICÄ‚ MAGHIARÄ‚
Unic în zonă! Cea mai veche biserică din oraÈ™, iese în evidență prin dimensiunea È™i forma specifică, fiind totodată una dintre cele mai vechi biserici greco-catolice din zonă
ConstrucÈ›ia din cărămidă a fost începută de administratorul plenipotenÈ›iar al familiei Károlyi, Demetriu RaÈ› (născut în Muncaci) în 1736. Trei ani mai târziu, biserica a fost finalizată, având o formă specială din punct de vedere arhitectural: la faÈ›ada dinspre est se înalță două turnuri, iar deasupra naosului se înalță un alt turn în formă de cupolă. Absida este acoperită cu o cupolă cu lanternă, dar fără tambur.
BISERICA POATE FI VIZITATÄ‚ PE BAZÄ‚ DE PROGRAMARE TELEFONICÄ‚ PREALABILÄ‚ PENTRU GRUPURI DE MINIM 8 PERSOANE:
PROGRAM:
Luni – Duminică de la 09:00 – 17:00
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0740 395 594 (Pr. Vadas Krisztian)
ADRESA: Str. Doina, Nr. 13
Ajungem într-un spaÈ›iu sacru în care călătoria în timp devine posibilă..
8. BISERICA LUTERANÄ‚
Puterea comunității unite È™i visul comun îndeplinit
După numeroase încercări, micuÅ£a comunitate luterană din Carei, a reuÈ™it să ridice un edificiul de cult ,între 1815 ÅŸi 1823 È™i o È™coală confesională, cu sprijinul familiei Károlyi. Biserica proaspăt construită a fost dotată cu clopot ÅŸi orgă abia în anii 1850.
LăcaÈ™ul de cult a avut iniÈ›ial două clopote, care în timpul Primului Război Mondial au fost confiscate È™i folosite pentru muniÈ›ie de război, în locul lor fiind turnate alte două clopote în oraÈ™ul Bochum din Germania.
În interiorul acesteia poÈ›i admira sfeÅŸnicele ÅŸi candelabrele care se regăseau odinioară în sala de bal a hanului „Cerbul de aur”, în perioada în care marele poet romantic PetÅ‘fi îÅŸi cunoÅŸtea viitoarea soÅ£ie la bal.
BISERICA POATE FI VIZITATÄ‚ PE BAZÄ‚ DE PROGRAMARE TELEFONICÄ‚ PREALABILÄ‚ PENTRU GRUPURI DE MINIM 8 PERSOANE
PROGRAM:
Joi de la 14:00 – 16:00,
Sâmbătă de la 14:00 – 16:00,
Duminică 09:00 – 10:00 (slujbă)
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0746 002 946 (Kui Erika)
ADRESA: Str. Tireamului, Nr. 13
Să nu uităm nici de una dintre cele mai spectaculoase clădiri din oraș..
9. SINAGOGA
Istorie zbuciumată a unui monument impunător
Numărul evreilor se ridica la mijlocul secolului al XIX-lea la 1500, iar până în 1940 a ajuns la 3000. ConstrucÈ›ia sinagogii actuale a început în anul 1866, iar comunitatea neologă a renovat-o È™i a modificat-o în 1890. Comunitatea ortodoxă a construit în apropiere o altă sinagogă, mai mică, care nu mai există în zilele noastre.
FaÈ›ada este predominată de patru stâlpi în formă de turn, deasupra părÈ›ii centrale a acesteia fiind aÈ™ezată tabla lui Moise. În faÈ›a clădirii se găseÈ™te un obelisc din marmură ridicat în memoria victimelor holocaustului.
Pe partea din spate a sinagogii a fost realizată o absidă, care adăposteÅŸte niÅŸa de păstrare a Torei, având în partea superioară o rozasă. FaÅ£ada este încheiată cu un timpan.
DeÈ™i reducerea drastică a numărului de reprezentanÈ›i ai cultului mozaic a făcut-o nefuncÈ›ională, sinagoga în picioare È™i astăzi reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase monumente arhitecturale din Carei.
BISERICA POATE FI VIZITATÄ‚ PE BAZÄ‚ DE PROGRAMARE TELEFONICÄ‚ PREALABILÄ‚ PENTRU GRUPURI DE MINIM 5 PERSOANE
Program:
MarÈ›i - Vineri, între orele 09:00-15:00
Telefon și informații:
0771392800
ADRESA: Strada Progresului, Nr.6
Dacă ești pasionat de simplitate și liniște, nu trebuie să ratezi..
10. BISERICA ROMANO-CATOLICÄ‚ SFÂNTUL SPIRIT
Un spațiu simplu devenit cu timpul un loc sacru
Parohia s-a înfiinÈ›at în 1943, iar conducerea acesteia a fost încredinÈ›ată preoÈ›ilor Salvatorieni de către episcopul János Scheffler, după ce a fost condusă de franciscani È™i piariÈ™ti. În prezent, conducerea aparÈ›ine unui preot al diecezei.
Biserica a primit loc într-o clădire spaÈ›ioasă pusă la dispoziÈ›ie de către municipalitate, ulterior mutându-se într-o casă obiÈ™nuită. În 1983 s-a construit o nouă casă parohială cu etaj. Biserica a fost ridicată în anul 2003, È™i a fost sfinÈ›ită în anul 2005, în cinstea Sfântului Spirit, de către episcopul JenÅ‘ Schönberger. Turnul acesteia a fost construit la un an după sfinÈ›ire.
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0261 864 439
ADRESA: Bd. 25 Octombrie, Nr. 12
Vino să descoperim capela construită în stil maramureÈ™an..
11. CAPELA ORTODOXÄ‚ ROMÂNÄ‚ IZVORUL TÄ‚MÄ‚DUIRII A MAICII DOMNULUI
Unic în zonă! Un colÈ› de MaramureÈ™ în singura bisericuță de lemn din oraÈ™
Biserica de lemn, cu hramul „Izvorul Tămăduirii” a fost construită între anii 2002-2003. LăcaÈ™ul de cult este ctitoria preotului Leontin Sălăjan, fiind unică în zona Careiului prin faptul că e construită din lemn în stil maramureÈ™an, operă a meÈ™terului Vasile Rad din localitatea BudeÈ™ti – judeÈ›ul MaramureÈ™.
A fost sfinÈ›ită în 16 iulie 2006 în prezenÈ›a P. S. S. Iustin Sigheteanu, Arhiereu Vicar al Episcopiei MaramureÈ™ului È™i Sătmarului. Picturile interioare au fost realizate între anii 2006-2008 de către Macarie Filip È™i dau un aspect de grandios capelei.
ADRESA: Bd. 25 Octombrie
Drumul nostru ne duce la..
12. BISERICA GRECO-CATOLICÄ‚ SFÂNTUL ANTON
De reținut acest loc! Spațiul sacru deschis tuturor credincioșilor
Se găseÈ™te în partea de nord a oraÈ™ului. De proiectul construcÈ›iei s-au ocupat preotul-protopop Radu Filip alături de preoÈ›ii franciscani Eusebiu Matei iniÈ›ial, apoi preotul Mihai Vătămănelu, preotul Cristian Tiba.
Casa familiei dr. Vasile MoiÈ™ (credincioÈ™i fideli ai bisericii) a fost cumpărată È™i transformată într-o capelă È™i un convent de fraÈ›i franciscani. După terminarea bisericii, sfinÈ›irea are loc la 1 iulie 2001, de către Prea SfinÈ›ia Sa Episcopul de Oradea Virgil Bercea.
Ceea ce este caracteristic acestei biserici este apostolatul specific franciscanilor și deschiderea ecumenică a acestora față de toți credincioșii, indiferent de confesiunea lor religioasă.
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0261 864 844
ADRESA: Str. Independenței
Dacă am călătorit atât să ne odihnim puÈ›in sufletul la..
13. CAPELA GRECO-CATOLICÄ‚ (spital)
Capela a fost construită între anii 1998-1999 de Părintele Ioan David, preotul Radu Filip continuând construcÈ›ia acesteia, care la finele anului 2000 este pusă sub acoperiÈ™. Se găseÈ™te în imediata apropiere a Spitalului Municipal Carei È™i are hramul NaÈ™terea Sfintei Fecioare Maria.
LăcaÈ™ul de cult te impresionează prin simplitate, reprezentând totodată o oază de liniÈ™te pentru cei care îi calcă pragul.
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0723 340 904 (Pr. protopop vicar foraneu Radu Filip)
ADRESA: Bd. 25 Octombrie
Să nu uităm să trecem nici pe la cea mai nouă biserică din oraș..
14. BISERICA REFORMATÄ‚ SUBURBIE
ConstrucÈ›ia celei mai recente biserici din Carei a început în 1998, când a fost pusă piatra de temelie.
Biserica a fost inaugurată în anul 2019. Centrul Ecleziastic Reformat Kalvin al parohiei reformate Nr. 2 este format din biserica reformată È™i o gradiniță. Este o construcÈ›ie modernă, iar spaÈ›iul din jurul acesteia este amenajat cu bun gust, oferind posibilitatea relaxării.
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0261 866 719
ADRESA: Str. Dacia, Nr. 13
Iar turul nostru ecumenic se încheie cu..
15. BISERICA ROMANO-CATOLICÄ‚ FECIOARA MARIA DE FATIMA
Un lăcaș de cult care se caracterizează prin finețe și simplitate
După schimbarea politică din 1989 a apărut ocazia pentru construcÈ›ia bisericii. Lucrările au demarat în vara anului 1991, conform planului realizat de inginerul Tibor Günthner È™i au fost încheiate în toamna anului 1996, ultimele finisaje fiind executate atât în interior cât È™i în exterior.
ÎnfățiÈ™area interioară concepută de artiÈ™ti locali
Elementele absidei au fost proiectate de artista plastică H. Magda Lukácsovits . Altarul, scaunul împărătesc, amvonul, tabernaculul È™i cristelniÈ›a a fost realizate din piatră la ViÈ™tea (judeÈ›ul Cluj). Acest material exprimă cel mai bine rezistenÈ›a È™i perenitatea. Forma pieselor din interior tinde spre o simplitate nobilă È™i funcÈ›ionalitate; nu e măreață, dar transmite un mesaj specific epocii moderne.
TELEFON ȘI INFORMAȚII:
0261 861 550
ADRESA: Calea Mihai Viteazul, Nr. 22