1€ = 4.9744 lei
0℃
Artă Locală → Donca Aurel

AUREL DONCA

S-a născut la 12 sept. 1946 la Dindești, unde urmează școala primară. Gimnaziul și liceul le va urma la Carei. Își desăvârșește studiile la Facultatea de Arte Plastice a Institutului Pedagogic din Cluj-Napoca și apoi la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Și-a desfășurat activitatea ca profesor cu gradul didactic I, predând ambele specialități, desen și istorie, la Școala Generală Baia Borșa, Școala Generală Nr. 1 Carei, Casa Pionierilor Carei, unde a fost și director.

A îmvățat și educat 43 de generații de elevi. Mulți dintre elevii pregătiți la școală sau în cadrul cercului de arte plastice au urmat școli de arte. A fost profesor diriginte la 11 clase de elevi. A îndrumat activitatea învățătorilor și a educatorilor, precum și a profesorilor de desen din zona Carei, în calitate de profesor metodist.

Mare iubitor de folclor, a făcut parte din formații de dansuri populare, din dorința de a contribui la păstrarea și răspândirea tradițiilor românești, a instruit ani la rând echipe de dansuri codrenești, oșenești și bistrițene, care s-au remarcat la concursuri și spectacole.

Pentru activitatea educativă și artistică a fost distins cu Diploma de Onoare a Consiliului Național al Organizației Pionierilor și cu Diploma de Excelență de către Consiliul Municipal Carei.

 

ACTIVITATEA ARTISTICĂ PLASTICĂ

În pregătirea sa a fost îmdrumat de profesorii Valeriu Mocianu, Iosif Kricsfalusi, Alexandru Bógáti și Ioan Makai, la Carei, respectiv Coriolan Munteanu, Alfred Grieb, Vasile Crișan, Mircea Vremir, Teodor Botiș, Leonid Elaș, la Cluj-Napoca.

A realizat numeroase lucrări de pictură și grafică, în creion, cărbune, acuarelă, pastel, culori de ulei, acrilice și tempera.

Cu lucrările realizate pe parcursul anilor, a organizat 5 expoziții personale la Carei, Baia Mare și Satu Mare.

A participat la expoziții de grup organizate la Carei, Satu Mare, Baia Mare și București, precum și la saloanele profesorilor de desen.

Tematica abordată în lucrările realizate pe parcursul anilor cuprinde peisajul, portretul, natura statică și compoziția. Toate acestea au ca motive natura, actualitatea, dansul și istoria.

E simplu și ușor să privești o lucrare, dar pentru cei care au fost dotați de la Dumnezeu cu talent în domeniul artei, situația se complică atât prin actul de creație în sine, care presupune un efort deosebit, mult studiu, preocupare continuă, dorința de a realiza ceva nou, original, efortul căutării, îndoiala și dorința de perfecțiune.

Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul pentru a fi la curent cu toate noutatile si update-urile platformei.