1€ = 4.9744 lei
0℃
Turism istoric → Cladiri

DESCOPERĂ ISTORIA FASCINANTĂ A CLĂDIRILOR DIN CAREI

 

Dacă ajungi la Carei, fă-ți timp și vezi orașul la pas! Are clădiri pline de farmec, în stil secesionist sau neobaroc, și locuri instagramabile, care ascund povești neștiute.


PRIMĂRIA DIN CAREI – UN LOC PRESĂRAT CU POVEȘTI ROMANTICE

 

Fostul han ,,Cerbul de Aur’’, astăzi, Primăria Municipiului Carei, a fost reconstruit după marele cutremur din 1834, de către contesa Zichy Karolina, soția contelui Káryolyi György, după proiectul arhitectului Ybl Miklós. A fost locul unde marele poet romantic maghiar, Sándor Petőfi, și-a întâlnit iubirea vieții sale.

SALA FESTIVĂ A PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI CAREI

 

Cine nu e fascinat de măreția balurilor de odinioară? Haideți să călătorim în timp și să poposim în mijlocul secolului al XIX-lea, pentru a descoperi acest loc!

Sala de bal din hanul „Cerbul de Aur”, de odinioară, în prezent, aflată în interiorul Primăriei din Carei este foarte spectaculoasă și este reabilitată. În acest loc, în cadrul unui bal de seamă, marele poet romantic Petőfi Sándor a dansat alături de scriitoarea Szendrey Júlia, cea care avea să-i devină, mai apoi, soție.

Corpurile originale de iluminat ale sălii de bal, pot fi admirate și acum la Biserica Evanghelică Luterană.

Clădirea poate fi vizitată de Luni - Vineri, între orele 08:00 - 16:00

 

TEATRUL MUNICIPAL CAREI – TEMPLUL CULTURII CAREIENE, CU O ISTORIE DE PESTE 100 DE ANI

 

Teatrul Municipal din Carei a fost construit în 1907, în stil secesionist, după proiectul lui Kopeczek György. Până în anul 1920 a purtat numele scriitorului careian Gáll József, ulterior fiind numit Teatrul ,,Carmen Sylva’’.

Teatrul din Carei a avut trupă proprie de teatru, fondată în 1901 de Krémer Sándor, care a avut în repertoriu, în special, operete. În anul 1920, trupa de teatru se desfiinţează, iar clădirea este închiriată pentru proiecţii de filme.

După anul 1945, a devenit Teatrul Popular. În 1953, clădirea a fost transformată atât în exterior, cât și în interior, iar lojele au fost desființate.

A RENĂSCUT DIN PROPRIA-I CENUȘĂ, REDEVENIND O PERLĂ A CULTURII LOCALE

 

Teatrul a fost restaurat pe baza unui proiect european, fiind readus la forma originală, cu loje. În present, sala de teatru are dotări tehnice moderne și o capacitate de 281 de locuri. Din luna aprilie a anului 2016, teatrul găzduiește, din nou, spectacole de teatru, muzică clasică și alte evenimente culturale de înaltă ținută.

Clădirea poate fi vizitată pe bază de programare telefonică prealabilă la nr. de tel. 0261 865 006

 

TURNUL DE APĂ - UNDE SE AFLĂ ȘI CE ROL A AVUT?

 

În partea de vest a Parcului Dendrologic din jurul castelului Károlyi, la sfârșitul secolului al XIX-lea, se afla Casa Berii. În anul 1888, contele Károlyi István a cumpărat terenul, lărgind astfel grădina castelului.

Turnul, înalt de 33 metri, a aprovizionat castelul cu apă și curent electric. Pe zidul turnului se află un suport de lampă din fier forjat, iar, în vârful turnului, simbolul familiei Károlyi, pasărea „Karul”, executate de meșterii careieni.

CENTRUL DE ZI AL SURORILOR PIARISTE – SPRIJIN PENTRU COPIII NEVOIAȘI 

 

Clădirea (cunoscută oficial „Oasis Mater Celestina”) a fost construită în anul 1893, ca mănăstire a surorilor de caritate și a funcționat ca o școală catolică pentru fete, sub conducerea surorilor până în 1948.

Astăzi, aceasta găzduiește o casă de tip familial, cu peste 25 de copii, unde surorile piariste îi cresc și îi îngrijesc, și un cămin de zi cu program de după masă, care este vizitat zilnic de 40 de copii, care vin aici după orele şcolare, servesc împreună prânzul la surori, iar apoi, cu ajutorul pedagogilor îşi fac temele și se pregătesc de ziua următoare.

FOSTUL SEDIUL AL BĂNCII ALBINA - UNA DINTRE CELE MAI SPECTACULOASE „BIJUTERII” ARHITECTURALE ALE CAREIULUI

 

Clădirea fostei Bănci Albina este una dintre cele mai frumoase și instagramabile clădiri din Carei. A fost construită în anul 1911. Între anii 1968-2014, aici a funcționat primăria orașului.

POVESTEA NEȘTIUTĂ A SUPERBULUI PALAT BANCAR, CONSTRUIT ÎN STIL NEOBAROC

 

În toamna anului 1908, a fost propus proiectul public pentru construirea clădirii Palatului Bancar, iar în anul 1909, planul arhitectului Vilmos Magyar a fost desemnat câștigător.

Între anii 1910-1911, aceasta a fost construită sub supravegherea arhitectului József Illyés, arhitect urban al orașului Carei și a fost inaugurat în 1911 ca un palat construit în stil neobaroc. Aceste date pot fi observate și pe plăcile de marmură aflate pe coridorul de la intrarea principală a palatului.

CLĂDIREA LICEULUI TEHNOLOGIC „IULIU MANIU” - MARTORĂ LA EVENIMENTE IMPORTANTE DIN ISTORIA ȚĂRII

 

A fost construită în 1760, fiind inițial reședința Comitatului Sătmar.

La 27 aprilie 1919, Iuliu Maniu, președintele Consiliului Dirigent, a instalat în această clădire Administrația Românească, care a funcționat până în anul 1926, când prefectura s-a mutat la Satu Mare. În 1905, fațada a fost reînnoită în stil secesionist.

CONVENTUL PIARIȘTILOR

 

Prima clădire pentru piariști, aduși în oraș de către contele Károlyi Sándor, a fost construită în anul 1725. Cutremurul din 1834 a distrus clădirea, după care a fost construită cea actuală. Etajul a fost ridicat în anii 1930. Aici funcționează „Clubul Tinerilor Catolici”, care poartă numele scriitorului careian „Fényi István.”

CLĂDIREA LICEULUI ROMANO-CATOLIC ,,JOSEPHUS CALASANTIUS’’,  LOCUL UNDE S-AU FORMAT PERSONALITĂȚI MARCANTE ALE CULTURII UNIVERSALE, PRECUM SIMION BĂRNUȚIU, AUREL POPP ȘI ADY ENDRE


Fostul gimnaziu piarist, astăzi liceul Romano-Catolic ,,Josephus Calasantius’’ a fost construit în anul 1887. Școala piariștilor își începe activitatea în 1727, într-o clădire mică, care în 1766 a fost reconstruită la inițiativa contelui Károlyi Antal. Impunătoarea clădire se găsește pe strada Iuliu Maniu.

GARA CFR CAREI - LIANTUL ARHITECTURAL DINTRE DOUĂ ORAȘE, ENITĂȚI, ȚĂRI

 

Prima gară din Carei a fost construită în 1871, când a fost dată în circulație linia ferată Debrecen - Satu Mare, în 1887, cea dintre Carei - Zalău, iar, în 1905, a fost redată circulației linia Carei – Mátészalka.

La începutul secolului al XX-lea, când Careiul a devenit nod feroviar, a fost construită actuala clădire a gării, în perioada 1910 – 1912. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, gara a fost bombardată, dar pagubele și distrugerile au fost remediate în scurt timp.

FOSTUL SEDIU AL SOCIETĂȚII DE DESECARE A MLAȘTINII ECEDEA

 

Careiul era localizat la sfârșitul secolului al XIX-lea într-una dintre cele mai mari zone umede din Europa – mlaștina Ecedea. În 1894, s-a format Societatea pentru Desecarea Mlaştinii Ecedea, Centru Regional de importanță telmatologică, aflat sub conducerea lui Tibor Károlyi, sediul fiind în clădirea care, în prezent, găzduiește Poliția Română. Edificiul a fost construit între anii 1880 – 1885.

Newsletter
Aboneaza-te la Newsletterul pentru a fi la curent cu toate noutatile si update-urile platformei.