Expoziție de artă plastică a artiștilor Vasile Kóter László și Kovács Emil Lajos
Sâmbătă, 22 februarie 2020, de la ora 12.30, la Castelul Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul expoziției de artă plastică a artiștilor Vasile Kóter László și Kovács Emil Lajos.
Expoziția are și caracter aniversar, întrucât în luna ianuarie a acestui an, sculptorul Vasile Kóter László a împlinit o frumoasă vârstă.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Sróth Ödön, președinte al Asociației Culturale „Kaffka Margit” și Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.
Momentul muzical va fi prezentat de ACOUSTIC STATION.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 22 februarie - 12 martie 2020, conformprogramului de vizitare a Muzeului din Castel.
Organizatorii, Direcția de Cultură și Sport Carei și Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” vă așteaptă cu drag!
 
Koter Vasile s-a născut la 18 ianuarie 1950 în orașul Carei. Studiile elementare și medii le face în orașul natal, a susținut Bacalaureatul la Liceul Teoretic Carei în anul 1970. După satisfacerea stagiului militar face un curs Postliceal de Desen Tehnic la Oradea,1972-73.
A început să cioplească la vârsta de 6 ani. După terminarea cursului tehnic a lucrat 3 ani cu sculptorul Domokos Lehel ca și ucenic. În anii `80 a devenit membru al Asociației Artiștilor Plastici de lângă Casa Creației, Satu Mare. Obține în această perioadă Premiul I la Festivalul Național Cântarea României. Participă din anii 80 la expoziții colective ale Asociației.
Este sculptor. Materia preferată este lemnul dar lucrează și cu os, piatră și marmură. Vasile Koter este un artist adevărat, care are în spate o vastă operă, un număr impresionant de lucrări. Face sculpturi în relief de mare valoare cu tematică istorică și socială. Este uimitoare fantezia şi migala cu care umple cu chipuri, forme şi sens nişte spaţii incredibil de restrânse. La vârsta lui este un artist care poate zice că „a străbătut deșertul”, un artist care l-a studiat pe maestrul Vida Geza, „și nu a luat nimic de la dânsul”, a rămas un original în tot ce face. Putem vedea ieșind de sub dalta lui Vasile Koter și lucrări de mari dimensiuni și i-a transmis să facă ce vrea cu lemnul, nu lemnul să-i dicteze cum să sculpteze. De menționat este faptul că Vasile Koter nu lucrează pentru design, iar creațiile sale sunt impregnate cu multă forță. Prin dalta artistului, lemnul odată viu, apoi mort s-a mântuit.
Koter nu ezită să folosească şi culoarea, pe care, în cazul unor toiege, o alege în nuanţe potrivite cu subiectul lucrării şi textura lemnului utilizat. Combină inventiv tipurile de material în unele lucrări, conectează subtil lucrări învecinate.
După 2000 a lucrat împreună cu sculptorul Foris Iosif, iar în anul 2015 se leagă de tânărul Kurtinecz Péter cu care s-a inițiat în sculptură cu motoferăstrău. Se spune despre artist:
Primul, într-o inversă cronologie, ar fi sculptorul Vasile Koter, care la cei 70 de ani ai săi se află într-o excepțională tensiune creatoare. Nu cred că vreodată, Koter a avut o perioadă artistică mai fastă decât cea de după trecerea pragului pensionării. Lucrările sale sunt înviorătoare, mustesc de viață și debordantă tactilitate. Nu există în creațiile sale nimic pesimist, lemnul trecut prin mîinile sale spune povești vitale. De fapt, este clar: Vasile Koter iubește în aceeași măsură oamenii și lemnele.” Text rostit la vernisajul expozițiilor.
Artistul a expus la mai bine de 40 de expoziții colective sau individuale în Ardud Vii, Satu Mare, Carei, Hodod, Negrești, Socond, Tarna Mare, Cavnic, Baia Sprie, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Mădăras (jud. Mureș), Nyiregyháza, Téglás, Tokaj, Csenger (Ungaria). Este mereu prezent în taberele de creație organizate în județ, cum ar fi Certeze, Hodod, Ardud Vii, Socond și Tarna Mare, în țară la Cavnic, Baia Sprie, Craiova, Cerna, (comuna Văideni, județul Vâlcea) și Mădăras, de asemenea în taberele din Zakinthos și Leptokaria (Grecia), Napkor în Ungaria și altele. Este activ la prezentarea și demonstrațiile sculpturii cu motoferestrău, participând la evenimentele din Lazuri, Livada și Satu Mare. Face parte din organizația carverilor din România (sculptori cu motoferestrău), fiind numit „Carver Senior”, a primit mai multe diplome și distincții.
Are lucrări la diferiți colecționari din țară și străinătate, cum ar fi: Canada, Germania, Grecia, Franța, Italia, Israel, Marea Britanie, Olanda, Statele Unite ale Americii și Ungaria.
Dr. Enyedi Stefan
 
 
Emil Lajos Kovács s-a născut la 4 iulie 1967 în Satu-Mare. A absolvit Școala de Arte la secția de pictură, la clasa profesorului Liviu Paul în anul 1985 .Tot aici a absolvit și la secțiile de Sculptură în 1992-prof Stefan Erdei și la Vitrinerie in 1987-prof.Zoltan Nyiri și Elu Klein.
În 1988 absolvă Școala Profesională de Decoratori București. În 2011 termină studiile la Facultatea de Nord-Baia Mare, secția pictură. Profesori: Nicolae Suciu, Anghel Negrean, Bertalan Kovacs. În anul 1998 parcurge un drum de studii în Germania și Olanda.
Între anii 1987-2012, a fost membru al Casei Creației din Satu Mare, între 2001 și 2009 fiind președinte al acesteia. Din 2012 este membru al UAP filiala sătmăreană. Între 1995 și 2012, lucrează la Teatrul de Nord-Satu Mare, ca pictor butafor, realizând decorul la peste 200 de spectacole, la cele trei secții ale teatrului. În prezent, pe lângă activitatea artistică, susține ședințe de terapie de artă la secția de psihiatrie a Spitalului din Satu Mare și pentru copiii autiști. A participat la numeroase expoziții personale, colective și tabere de creație, atât în țară, cât și peste hotare.(Ovidiu Teieru)