EXPOZIȚIE JUBILIARĂ A ARTISTULUI FOTOGRAF ȘTEFAN TÓTH ISTVÁN LA CAREI
???? ???? EXPOZIȚIE JUBILIARĂ A ARTISTULUI FOTOGRAF ȘTEFAN TÓTH ISTVÁN LA CAREI ????
Sala Cavalerilor a Castelului ”Károlyi” din Carei va găzdui din data de 21 noiembrie 2021 expoziția artistului fotograf orădean Ștefan TÓTH István AFIAP, intitulată ”Momente surprinse”. De această dată, pe simezele cunoscutei Galerii vor fi instalate o selecție de 40 de fotografii alb-negru și color, acceptate și premiate la diferite Saloane naționale și internaționale de artă fotografică. Expoziția este organizată de Fotoclubul ”Vasile Vénig László”, Direcția de Cultură și Sport și Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural ”Gróf Károlyi”, cu ocazia aniversării a celor 70 de ani de la naștere și 50 de ani de activitate artistică a cunoscutului artist fotograf. În cadrul expoziției vor fi prezentate pe cicluri, mai multe fotografii artistice create în cele trei etape de dezvoltare a artei fotografiei: analog, digital și cu telefoane inteligente.
Artistul fotograf Orădean Ștefan Tóth István AFIAP a cochetat cu fotografia din fragedă copilărie (1964) și s-a specializat în arta fotografică sub formă autodidactă. A debutat ca artist fotograf în anul 1973 cu lucrarea ”Luptând cu timpul”, care a fost expusă în Sala Dalles din București, în cadrul Salonului Internațional al României, organizat sub patronajul Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO. De-a lungul carierei sale de o jumătate de secol a creat sute de fotografii artistice acceptate la sute de Saloane naționale și internaționale de artă fotografică, multe dintre ele distinse cu medalii şi premii. În anul 1973 a devenit membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, iar în anul 1978 artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică. De asemenea, din lucrările sale au fost organizate 85 expoziții personale și 57 principale expoziții de grup. În calitate de invitat, a participat în 53 de jurii naționale și internaționale. De-a lungul anilor a fost declarat membru și consilier de onoare a 15 Societăți fotografice și a participat la 40 de simpozioane și colocvii de artă fotografică și la 43 de festivaluri internaționale de artă fotografică. În cei 50 de ani de activitate artistică a efectuat 109 călătorii de creație în diferite părți ale lumii.
???? A fost coordonator la 12 proiecte naționale de artă fotografică și a organizat 70 de saloane naționale și internaționale de artă fotografică, respectiv 37 festivaluri internaționale de artă fotografică. A fondat și conduce de 45 de ani Clubul Fotografic ”Nufărul” Oradea, de 13 de ani Asociația Internațională ”Euro Foto Art”, unicul Membru Regional FIAP din lume. A fost președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România între anii 2007 – 2012, după 17 ani de criză în care s-a aflat Asociația Națională. Din anul 2016 este vicepreședinte pentru organizațiile de peste granițele Ungariei al Asociației Fotocluburilor din Ungaria (Membru Operațional al Ungariei la FIAP). În anul 2019 a devenit director al Centrului Expozițional FIAP Oradea – România (cel de-al 17-lea din Lume).
În anul 2016 a fondat și a amenajat Colecția de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth István” din cadrul Muzeului Orașului Oradea, căruia i-a donat majoritatea obiectelor expuse, în valoare totală de inventar de 20.000 euro. În prezent, este manager/curator la două galerii de artă fotografică din Oradea. Timp de 45 de ani a fost lectorul a peste 200 de cursuri, inclusiv internaționale, de tehnică şi artă fotografică, organizate în cadrul “Euro Photo Art” Academy Oradea, care au fost absolvite de peste 2.000 de iubitori ai fotografiei din mai multe țări din Canada, R. Moldova, România, Serbia, Slovacia, SUA, Ucraina și Ungaria. În calitate de director a trei edituri, a editat 57 de cataloage și albume de artă fotografică. Pentru meritele sale în domeniul artei fotografice a fost distins cu 14 premii de merit internațional, printre care și Premiul de merit pe viață acordat de către Uniunea Mondială a Artiştilor Fotografilor Maghiari. De asemenea, este membru consilier de onoare a 15 organizații fotografice din întreaga lume.
???? Vernisajul expoziției, organizat sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, va avea loc duminică, în data de 21 noiembrie 2021, ora 12:30, în prezența autorului și artiștilor orădeni cu condiția respectării reglementărilor sanitare și epidemologice în vigoare. Momentele muzicale vor fi oferite de către reprezentantul Grupului cameral „Duo Varadiensis” din Oradea, Thurzó Sándor József, care va interpreta piesele: ”Menuett în stil preclassic” de Macalik Alfréd, ”Ave Maria” de Svetozar Sasa Kovacevic, ”Sărbătoarea noii primăveri” de Mao – Yuan, ”Această stradă” de Kono Michi de Yamada Kosaku, ”Balada” de Ciprian Porumbescu, ”Sérgio Kuhlmann” (variațiuni pe o temă: ”Bicinia”) de Kodály Zoltán. Vernisajul va fi transmis online de pe adresa facebook a Asociației:
Expoziția intitulată ”Momente surprinse” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 03.12.2021, putând fi vizitată de marți până duminică între orele 09:00 – 17:00. Imaginile expuse se pot admira și pe site-ul Asociației: