Castelul din Carei: O Poveste de Crăciun
Castelul din Carei: O Poveste de Crăciun
 
O excursie de familie la Castelul din Carei poate să reprezinte o îmbinare între filmul de Crăciun și vechile povești de la gura sobei. Dincolo de faptul că generează o atmosferă de Crăciun, căutată în aceste zile, excursia are puterea magică de a stânge familia în jurul unor povești prin care copiii vor descoperi lucruri minunate ce s-au întâmplat în regiunea noastră. Chiar dacă viața îi va purta prin locuri îndepărtate, printr-o cunoaștere și identificare cu zona în care s-au născut copiii noștri vor dobândi rădăcini care nu se vor rupe niciodată.
 
Puterea de a ne desprinde de banalul cotidian și de a intra în „magia Crăciunului“ cere a fi construită dintr-un ansamblu de elemente, între care realizarea unui cadru adecvat este un element de neînlocuit. Calitatea de „cadru de Crăciun”a Castelului Károlyi a fost recunoscută de către producătorii filmului „Un schimb regal/ The Princess Switch’’, turnat la Carei în urmă cu doi ani. Fără îndoială că pentru această alegere a contribuit albul imaculat și luminos al castelului careian, care nu transmite acea frică și întunecime pe care o au multe cetăți și castele medievale.
 
Încă de la jumătatea secolului trecut filmele de Crăciun au ajuns să aibă un rol important în construcția atmosferei de bunătate, atmosferă ce se pliază pe fondul religios și pe colindele ce însoțesc momentul Nașterii Divine și momentul de naștere a Noului An. Ne vin în minte povești minunate care ne-au încălzit sufletul în iernile întunecoase din anii ’80 – ‘90, povești minunate ca acelea prezente în: „Pisicile aristocrate” sau “O viață minunată/It’s a wonderful life”.
 
Filmele de Crăciun, care de fapt vin ca un urmaș modern al „basmelor de la gura sobei”, au menirea de a aduna familia în jurul unei povești trăite împreună, o poveste care reiterează “Victoria binelui asupra răului”, iar prin aceasta sporesc atmosfera generală de optimism, bunătate și altruism ce învăluie luna cadourilor.
 
Vizita la Castel nu prezintă riscuri epidemiologice, dat fiind că nu există ocazii de aglomerare, copii (și uneori adulții) pot să constate că sub patronajul conților de la Carei și în atmosfera micului burg de câmpie s-au format unele dintre cele mai importante personalități ale culturii maghiare. În același timp școlile patronate de conții Karolyi au fost și locul în care s-au format o seamă de personalități ce au activat în cultura română, nu doar la nivel regional ci și la nivel național. Aceste cunoștințe, împreună cu multe povești și învățăminte, vor fi dobândite de copii într-o atmosferă plăcută. Pentru o oră vor avea ocazia să stea în fața unor personaje istorice, parcă desprinse din lumea basmului: regi și regine, haiduci și generali de armate, prințese și vrăjitoare, oameni de cultură și călăi.
 
fond muzical: Stille Nacht: André Rieu & Strauss Orchestra (2005)