Expoziție de arte vizuale

Duminică, 2 septembrie 2018, începând cu ora 12.30, în Sala de expoziții de la parterul Castelului Károlyi din municipiul Carei, va avea loc vernisajul expoziției de arte vizuale a Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

Momentul artistic va fi realizat de solistele Formației „Castelanii”, de la Centrul Cultural Carei, Csizmár Bernadett și Mălina Latiș, pregătite de prof. Szűcs Józef.

Moderatorul evenimentului: Adrian Ștefănuți.

Evenimentul este organizat de

 

 Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Carei, Direcției de Cultură și Sport a Municipiului Carei, Centrului Cultural Carei și Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 2 - 15 septembrie 2018.

Intrarea este liberă!

ASOCIAȚIA ARTIȘTILOR PLASTICI SATU MARE

Pornind cu 7 membri fondatori, în Asociaţie activează în prezent 50 artişti vizuali activi.

Putem deosebi trei etape importante în existenţa Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare:

- Prima etapă, între 1977 şi 1989 este o etapă umbrită de o cenzură severă, dar îndulcită de posibilităţile multiple de expuneri, expoziţii colective şi personale, festivaluri. Din această perioadă mai activează artişti deja consacraţi, cu renume naţional şi internaţional.

- După o scurtă tăcere datorată vremurilor de tranformare politico-socială zbuciumate, în 1996 asociația renaşte. Lângă membrii vechi apar artiştii plastici noi, încrezători în puterea artei, în libertatea de creaţie nou obţinută a

 

ducând un suflu nou în viaţa şi creaţia Asociaţiei.

- În final, la începutul anului 2008 asociaţia dobândește formă legală, obţinând personalitatea juridică sub numele actual de Asociaţia Artiştilor Plastici Satu Mare. Acest fapt atrage în sânul grupării, artişti consacraţi cu renume internaţional, dar vin şi alţii care lucrau până atunci individual.

Asociaţia Artiştilor Plastici Satu Mare are contracte de parteneriat încheiate cu instituţiile importante de cultură şi mas-media din Județul Satu Mare, (Școala de Arte Satu Mare, Centrul de Cultură G.M. Zamfirescu Satu Mare, Televiziunile locale, radiourile sătmărene, ziarele) dar și cu instituțiile publice locale, Primăria Municipiului Satu Mare Consiliul Municipal Satu Mare și Consiliul Județean Satu Mare.

De-a lungul celor 41 de ani de existență, membrii asociaţiei au participat la peste 2000 de expoziţii colective şi personale, locale, naţionale şi în afara graniţelor ţării, ducând faima vieţii culturale sătmărene.

Anual organizează expoziţii personale şi colective.

Râvnite sunt şi de artiştii din afara judeţului şi ale graniţei ţării, taberele de creaţie, renumite pentru atmosfera plăcută dominantă în tabere dar şi de nivelul artistic al lucrărilor create aici. Astfel asociația sătmăreană a organizat tabere de creație la Hodod, Mânău, Huta Certeze, Viile Satu Mare, Tășnad, Călinești-Oaș, Negrești-Oaș, Bixad, Săliștea de Sus.

Ne întâlnim aici cu artiştii consacrați, cu nume deja cunoscut atât în patria restrânsă, cât şi la nivel naţional, chiar şi internaţional. În numele lor vorbesc minunatele lor creaţii expuse.

Gama operelor prezente este foarte colorată, ca un buchet de flori d

 

e câmp. Ceea ce este important este valoarea lor artistică.

Tendenţios nu am fixat o tematică anume. Am dorit ca artiştii noştri să vă prezinte o diversitate de teme, de tehnici, de culori şi forme, dar toate să trădeze dragostea creatorilor noştri inimoşi faţă de valorile eterne, faţă de frumos, faţă de semenii lor, faţă de natură.

Plimbându-se în faţa operelor, iubitorul de artă intră într-o lume de basm, simte adierea vîntului de pe tablouri, foşnetul frunzelor sub paşii mândrelor, căldura Soarelui care, cu razele sale luminoase, spală peisajele, simte mirosul florilor expuse, cunoaştem locuitorii zonelor prezentate.

Fiecare artist este o personalitate pregnantă, este o entitate aparte, totuşi împreună suntem un întreg, noi suntem Asociaţia Artiştilor Plastici Satu Mare.