„Aspecte ascunse din puterea instinctului”

Duminică, 19 august 2018, începând cu ora 12.30, în Sala de expoziții de la parterul Castelului Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul expoziției de pictură, intitulate „Aspecte ascunse din puterea instinctului” a artistei Dániel Éva.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Direcției de Cultură și Sport a Municipiului Carei și Centrului de promovare a turismului Cultural „Gróf Károlyi”. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 19 - 31 august 2018.

Intrarea este liberă!

Dániel Éva s-a născut la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, într-o regiune pitorească fermecătoare, acolo unde lanțul zimțat al Carpaților închide orizontul platoului înalt. Și-a însușit mesajul cultural vechi de secole al Transilvaniei chiar în centrul spiritual al plaiului natal. Simțise instinctiv că pictura face parte integrantă din viața ei și a pictat tablouri cu nuanțe pe care ea le considera ca fiind impresioniste.
A debutat cu mare succes la Centrul Cultural din Sfântu Gheorghe, apoi a obținut locul I la Concursul Național de Artă Populară din București. Pârâiașul și-a început drumul spre marele ocean. Lucrările ei au ajuns în Austria, în Statele Unite ale Americii, în Ungaria și Germania.

Seria succeselor a fost umbrită însă de agravarea bolii sale. În 1993 a suferit o operație în Suedia. Dar galeriile suedeze își deschiseseră ușile pentru ea mai demult – în 1991 și 1992 și-a expus picturile aduse din Ținutul Secuiesc în expoziții comune. Lungul tratament spitalicesc avea efecte catartice și, zi de zi, o tot mai puternică poftă de viață luase stăpânire pe sufletul ei, pentru că desenele în creion create în spital, împreună cu ilustrațiile la poveștile maghiare au ajutat-o să treacă peste perioada cea mai critică. Vindecarea a deschis noi perspective în concepția lui Dániel Éva. A ajuns la construirea sistematicăa propriului ei stil artistic, cu tehnici noi, cu idei proaspete. Viziunea sa spațială și gama ei de culori au căpătat și ele o nouă direcție.

Noile opere sugerează ideea că „merită să trăieși, merută să creezi”. Această bună concepție de filosofie a vieții a devenit adevărata artă poetică a lui Dániel Éva. Speranța capătă putere în credință, în special prin bunul sentiment al unui suport familial solid. În 1994 își pictează cu noi impulsuri pânzele sale în ulei. În 1997 ia parte la o nouă expoziție comună în Anderstop (Suedia). În 1998 deja își prezintă individual lucrările cu mare succes. În anul 1999 în salonul City Art Gallery își expune lucrările cu propria sa tehnică experimentată de ea – pe care a denumit-o ”TEHNICA HILLMANN”, în semn de eternă recunoștință pentru medicul ei.

Artista accentuează importanța bucuriei de viață, a armoniei sufletești, esența identității, iubirea sa nemuritoare față de limba maternă, plaiul natal. Poate că miracolul nu este noua sa tehnică, ci mesajul ei, ceea ce simte, ceea ce dorește să spună spectatorului.

Dániel Éva este conștientă că activitatea artistică se formează constant sub presiunea necruțătoare a succeselor și eșecurilor și în acest proces se fermentează tehnica, cea care este doar un instrument pentru formarea mesajului poeticii vizuale, apoi pentru arătarea acestuia în expoziții.

Are peste douăzeci de expoziții, atât individuale cât și de grup, în perioada 1980 – 2006, în Statele Unite ale Americii, Ungaria, Germania, Austria, Danemarca, Canada, Suedia, România.

În 1994 activitatea ei este recompensată cu „Premiul Cultural Suedez”.